TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

A+ A A-

Έλληνες Αξιωματούχοι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Γεωγραφίες, διαδρομές, προσωπικότητες

Νέος Κύκλος διαλέξεων με θέμα
«Προς την Επανάσταση και την συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους»
 
Διάλεξη Ολυμπίας Σελέκου
 
Έλληνες Αξιωματούχοι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.
Γεωγραφίες, διαδρομές, προσωπικότητες
 
στο Σπίτι της Κύπρου
 
 
Παρουσία μεγάλου ακροατηρίου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη νεότερη Ελληνική ιστορία συνεχίστηκε, την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, στο Σπίτι της Κύπρου, το πρόγραμμα του νέου κύκλου διαλέξεων, που συνδιοργανώνουν το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, με γενικό τίτλο «Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους», με τη διάλεξη της Διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.), εντεταλμένης διδασκαλίας στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ιστορικού, κοινωνιολόγου κ. Ολυμπίας Σελέκου, η οποία μίλησε με θέμα: Έλληνες Αξιωματούχοι της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Γεωγραφίες, διαδρομές, προσωπικότητες.
Την ομιλήτρια παρουσίασαν και καλωσόρισαν στο Σπίτι της Κύπρου, η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μαρία Παναγίδου, και ο ιδρυτής και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια, νομικός, ιστορικός,  κ. Ανδρέας Κούκος.
Προσδιορίζοντας, εξαρχής, το ιστορικό και πραγματολογικό πλαίσιο της ομιλίας της, η κ. Σελέκου παρουσίασε στοιχεία για τη γεωγραφική, κοινωνική και επαγγελματική κινητικότητα μιας ευάριθμης ομάδας «βολοντιέρων», Ελλήνων εθελοντών που εξελίχθηκαν και προήχθησαν μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας της κραταιάς Ρωσικής Αυτοκρατορίας, στο διάστημα από τον φθίνοντα 18ο αιώνα, και συγκεκριμένα από τον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1768-1774, τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή και την αναχώρηση του ρωσικού στόλου από τα ελληνικά ύδατα, μέχρι και το πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα.
Όπως ανέφερε η κ. Σελέκου, ορισμένοι και επίλεκτοι Έλληνες, πρωτίστως άνθρωποι των όπλων και της ναυτοσύνης, κατά κύριο λόγο υπήκοοι του Σουλτάνου και της Γαληνοτάτης, συνάμα και πολύγλωσσοι, εγκαταλείπουν τον οθωμανικό δεσποτισμό και εναλλακτικά προσέρχονται να υπηρετήσουν την πεφωτισμένη απολυταρχία μπαίνοντας «εις την δούλευσιν των Ρουσσών», επειδή και κυρίως συντάσσονται με το διακηρυγμένο ρωσικό απελευθερωτικό σχέδιο, στο οποίο ενσωματώνουν και τις δικές τους απελευθερωτικές προσδοκίες.
Αυτοί οι άνθρωποι, συνέχισε η κ. Σελέκου, εντάσσονται και  προσδένονται στο Ρωσικό κράτος, στον κοινωνικό και νομοδικαιϊκό θεσμό της κρατικής υπηρεσίας, ενώ από την πλευρά του το ρωσικό κράτος προβαίνει στην αναγνώριση, πρωτίστως, των πολεμικών τους αρετών και επιβραβεύει τις εξαιρετικές υπηρεσίες μέσω παρεχόμενων υλικών, ρεαλιστικών και συμβολικών ανταμοιβών και προνομίων που  συνυφαίνουν το πλέγμα προσαρμογής και συστημικής ενσωμάτωσης στο κυρίαρχο περιβάλλον και παρέχουν τη δυνατότητα κατάληψης οροθετημένης θέσης στην αυστηρά ιεραρχημένη κοινωνική διαστρωμάτωση.
Όλα αυτά, κατέληξε, παρέχουν το δικαίωμα ένταξης και ενσωμάτωσης στα ρωσικά και διεθνικά περιφερειακά ιθύνοντα κοινωνικά στρώματα, κραταιώνουν την αίσθηση και συγκεκριμενοποιούν την θέση του ανήκειν στον κώνο της τοπικής στρατιωτικό-διοικητικής και κοινωνικής πυραμίδας. Συνέχονται ακόμη πιο στερεά με τους δεσμούς της κοινής κρατικότητας, η οποία στον κώδικα των αξιωματούχων προσωποιείται στον όρκο πίστης προς την Αυτοκρατορική Μεγαλειότητα. Και ως πρόσοικοι στον κώνο της πυραμίδας τόσο με τους Ρώσους όσο και με άλλες εθνογεωγραφικές ομάδες, συχνά και κατά συνθήκη, επικαλούνται την δική τους διακριτότητα, καθόσον και μέσω αυτής παράγεται ένα σύνθετο πλέγμα ατομικών και κοινωνικών σχέσεων εντός του οποίου κινούνται ευέλικτα προς όφελος των στρατηγικών του ατομικού και οικογενειακού τους βίου. 
Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου.
 
21 Απριλίου 2016
 
back to top

ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ:

Σπίτι της Κύπρου
Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια 
Στις 11/1/2016 υπεγράφη Πρωτόκολλο  Συνεργασίας  μεταξύ των δύο φορέων.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Υπουργείο Εξωτερικών
Ιερά Σύνοδος Εκκλησίας της Ελλάδος
Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών)
περισσότερα >>>